divendres, 29 de març del 2019

JOC DE RECERCA D'EDUCACIÓ PER A LA SALUT AL MERCAT SETMANAL DE VILASSAR DE MAR

Abans de visitar Mercabarna per a participar de nou a la campanya 5 al dia, les nenes i els nens de Quart de Primària van participar el dijous passat en un joc de recerca d'Educació per a la Salut al mercat setmanal de Vilassar de Mar

Agrupats en equips i amb el seu full de reptes per a resoldre, l'alumnat va moure's per entre les parades de fruites i hortalisses del mercat setmanal tot observant, anotant els raonaments, fent enquestes a les persones compradores així com als venedors i venedores de les parades. 


També van haver de gestionar el seu pressupost per a comprar fruites i hortalisses que van endur-se a l'escola en una gimcana feta a mida plena de proves que combinen coneixements i competències (d'expressió oral i escrita, matemàtica, d'orientació i de salut) i que transcorre enmig del mercat setmanal que es troba en plena activitat. 


L'objectiu, des de l'àrea d'Educació per a la Salut és conèixer millor un dels llocs on es poden adquirir productes sans i frescos per a poder dur a terme una alimentació sana i equilibrada. A més, observem les diferències existents entre la compra feta en una gran superfície i la compra feta en el petit comerç de proximitat posant el mercat setmanal municipal com a exemple. 

Parlem de la proximitat dels venedors i venedores, que són autèntics especialistes (la majoria des de fa molts anys) del producte que ofereixen, que et poden aconsellar, informar i atendre’t de forma molt més acurada i personalitzada que no pas ho fan a la majoria de grans superfícies comercials, on impera més la impersonalitat. Els productes que es troben al mercat setmanal, tenen de mitjana, molta més qualitat i frescor que les dels grans supermercats perquè s’hi fa compra al detall, perquè existeix més competència dins del mateix centre de venda (existeixen vàries parades de fruita i hortalissa en el mateix mercat setmanal), etc...


Les grans superfícies són a la compra el que el fast food és al menjar. És fastcompra: a gran escala, en poc temps i amb un gran recipient per a omplir. Al mercat setmanal no és així ja que hi preval la compra al detall; i de la mateixa manera que un restaurant de fast food, és una gran ocasió per a educar nens i nenes en matèria d’hàbits saludables d’alimentació (per les nombroses mancances que aquest tipus d’establiments presenten pel que fa a nutrició), la comparació entre les grans superfícies i els mercats setmanals de proximitat, també ho és.  

Per aquest motiu, sense escandalitzar-se, cal conèixer els pros i els contres de cadascun dels dos entorns d’abastiment de productes, el supermercat i el mercat i poder decidir així, des de la racionalitat, quina de les dues opcions és més saludable. 

A més a més, visitar el mercat setmanal ens permet establir nous escenaris d’ensenyament i aprenentatge, guiats per nous especialistes diferents als habituals, com són els venedors i venedores, així com la seva clientela; tots ells, col·laboren en l’educació dels nostres alumnes i així els ho fem saber i els ho agraïm. A més, ho fan de forma diferent que els mestres, fent servir un llenguatge, uns procediments i una relació que fa diferent el canal de comunicació educativa que habitualment s’estableix habitualment a l’aula. 

També, aquesta proposta ens ofereix nous treballs de competències a l’hora de sortir de l’escola, fer de vianants, de compradors, de visitants, de saber esperar el teu torn a la parada, de presentar-te com a alumne i d'explicar el treball que estàs duent a terme, de formular una pregunta, d’establir una conversa, d’escoltar altres ritmes de comunicació, d’orientar-se, de controlar el pressupost i el canvi, etc... 

A més a més d'aquesta activitat l'alumnat de 4t. curs d’Educació Primària duen a terme receptes relacionades amb les fruites i les hortalisses fresques dins del Laboratori de cuina, gestionen el repartiment de la fruita del Pla de Consum de fruita a l'escola de la Generalitat de Catalunya, i participen a la Campanya 5 al dia de Mercabarna


Totes aquestes experiències creiem que ens ajuden a reforçar la tasca que fem a l’escola i, a més, en mostren una altra òptica des de la qual podem conèixer el pas previ a la compra de les fruites i hortalisses que consumim. 

Per tant, visitem el mercat setmanal de Vilassar de Mar, el nostre mercat setmanal de la vila, abans de visitar el gran mercat dels mercats que és Mercabarna; en coneixem el seu funcionament, reflexionem sobre la seva necessitat i en veiem el dia a dia durant la visita amb la finalitat de continuar amb la nostra tasca de difondre el consum de fruites i hortalisses fresques d’una manera divertida i alhora crítica. 


Pareu atenció quan aneu al mercat setmanal perquè tal vegada ens hi podem trobar mentre fem classe d'Educació per a la Salut!











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada