dimecres, 22 de desembre del 2021
TENIS TAULA A EDUCACIÓ FÍSICA
dilluns, 13 de desembre del 2021
FESTIVAL DE CURTMETRATGES SOBRE L'AMISTAT A EDUCACIÓ PER A LA SALUT
En aquest final de trimestre, a Educació per a la Salut de Tercer de Primària ens fixem en el valor de l'amistat com a un dels més importants per a la convivència.
Hem començat parlant del caràcter evolutiu de l'amistat, que és com una llavor, i que cal cuidar la seva manera de créixer durant tota la vida i veurem com aquesta, també va canviant com nosaltres.
Vam jugar a identificar els sinònims de l'amistat i tenint-los en compte, aquesta setmana hem participat en el I Festival de Curtmetratges d'Animació sobre l'Amistat.
Amb el nostre full de valoració, hem visionat cinc curtmetratges relacionats amb l'amistat i les nenes i els nens han valorat quin d'ells representa millor aquest valor per a la convivència.
El clar guanyador d'aquesta edició, segons la classe de Tercer de Primària, ha estat Runaway, un guardonat curt ràpid i senzill que ens mostra l’amistat entre un noi i una nevera dels anys 50 que es veu amenaçada quan una de les peces de Chillic, la nevera, es trenca. Aquest curt ens pot servir per exemplificar que els malentesos són molt comuns i que tenen una solució fàcil i ràpida: la comunicació.En aquest curtmetratge hi hem identificat altres valors que s'hi treballen a banda de l'amistat: la importància de la comunicació, l'afecte, el reciclatge i la consciència de consum responsable.
Voleu veure el curtmetratge guanyador?
Us deixem un enllaç per si voleu veure el curtmetratge guanyador. Per a veure'l, heu de clicar a la imatge que us hem deixat tot seguit:
dimarts, 30 de novembre del 2021
LA NOSTRA COL·LABORACIÓ AMB L'INSTITUT TECNOLÒGIC DE LA JOGUINA: LA GUIA AIJU A L'ESCOLA
Un any més s'acosten les festes nadalenques i des de l’escola dediquem una especial atenció al món del joc, intentant aconsellar-vos de la manera més encertada possible per tal d’aconseguir un consum responsable pel que fa a aquests elements tant importants pel desenvolupament d’un infant com són les joguines.
Ho fem, com sempre, oferint-vos el millor material de què disposem i per aquest motiu us fem arribar la GUIA AIJU de l’Institut Tecnològic de la Joguina de València institució amb qui col·laborem des de fa ja 22 anys. Al llarg d'aquesta setmana us l'hem repartida en format paper però podeu trobar l’edició digital en aquest enllaç.
La GUIA AIJU és una revista altament contrastada i utilitzada tant per professionals de l'educació com famílies on s'hi fan anàlisis sobre joguines de caràcter independent i sense ànim de lucre; hi trobarem un exhaustiu estudi sobre les noves joguines sorgides al mercat durant aquest any.
Ens pot ajudar a entendre el valor i la funció real de les joguines per així poder adoptar idees per escollir el què millor convé a cada infant. Per tant, us proposem de comparar les propostes que fa la GUIA AIJU amb els gustos i les inquietuds dels vostres infants per a fer una tria ben encertada. Enguany, la guia compta amb interessants articles que parlen sobre el temps de joc en temps de pandèmia, els perfils de les personalitats dels infants i les joguines que més els hi encaixen, igualtat en el món de les joguines, joguines i sostenibilitat i adreces d’interès per a saber-ne més, entre d’altres propostes.
Recordeu que si voleu, podeu col·laborar amb l’AIJU. Més de 4000 famílies d’arreu del país ajuden a transmetre als fabricants les seves inquietuds per a millorar ls joguines, dissenyar nous jocs i adequar-los a les tendències i preferències del moment. Podeu fer-vos família col·laboradora en aquest enllaç del Departament de Pedagogia d’AIJU.
Esperem que, un any més, aquesta important eina de divulgació us sigui profitosa i si més no, potser coneixeu algú a qui li pugui interessar. Així doncs... Que jugueu de gust!!!
dilluns, 29 de novembre del 2021
ENCETEM UNA NOVA EDICIÓ DEL PLA DE CONSUM DE FRUITA I HORTALISSES A L'ESCOLA
Aquest mes de desembre, encetem una nova edició del Pla de Consum de Fruita a les escoles que aquest curs té previst fer set lliuraments mensuals (de desembre de 2021 a juny de 2022).
Us informem que podeu trobar més informació sobre aquest pla així com materials interessants per a promoure el consum de fruites i hortalisses a la plana web del Pla de Consum de Fruita a les escoles.Al llarg d'aquests mesos, els nens i les nenes de la nostra escola rebran 17 peces/racions de fruites i/o hortalisses fresques, a raó de 2 - 3 peces per mes.
A la nostra escola apostem per continuar proposant tot allò que pot significar un benefici per a la promoció dels bons hàbits d’alimentació de l’alumnat del centre i aquesta proposta que fem des de fa més de deu anys, s'emmarca en les diferents iniciatives que duem a terme pel que fa als hàbits saludables d'alimentació i de les quals us anem informant sempre a través de la web i el bloc de l'escola.
Com és habitual, les nenes i els nens de 4t de Primària són les persones encarregades de distribuir la fruita entre la resta d'aules ja que aquest curs enllaçaran aquesta tasca amb la visita a la campanya "5 al dia" de Mercabarna, els tallers al nostre centre sobre fruites així com la programació de cuina de fruites i hortalisses a Educació per a la Salut entre d'altres propostes vinculades al món de les fruites i els vegetals. Aquest curs continuem en aquesta línia però, com sempre, mantenint les mesures de seguretat relatives al COVID.
En aquesta primera tramesa de fruita hem repartit raïm blanc i mandarina amb indicació geogràfica protegida de les Terres de l'Ebre.
Us anirem informant al llarg del curs de les trameses de fruita i hortalisses així com de les altres accions que habitualment acompanyen la nostra manera de promoure els hàbits d’alimentació saludables.
dissabte, 27 de novembre del 2021
PARTICIPEM A LA SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS AMB... "CREAJOC, LA LUDOTECA DE LES 3 R!"

Al llarg de moltes sessions han estat dissenyant, sols o en equip, diferents joguines a partir de materials de rebuig amb la finalitat d'aprendre jugant a reciclar, reutilitzar i reduir.
Un cop confeccionades les joguines, les hem presentat a la resta de companyes i de companys de Cicle Mitjà de manera que les hem pogut provar, gaudir-ne durant una bona estona, rectificar-les si calia i reparar-les si era necessari. L'avantatge en cas d'haver-les de reparar és que les constructores i constructors de les joguines eren allà mateix i per aquest motiu, la reparació ha estat senzilla.
Però la proposta no acabava aquí. Calia disposar les joguines al gimnàs de l'escola per a convidar al llarg de tot el dimecres els i les alumnes d'altres cursos per a que també poguessin gaudir d'una bona estona de joc alhora que compartíem l'esperit de comunitat en aquesta Setmana Europea de la Prevenció de Residus.
D'aquesta manera hem pogut comprovar com unes joguines creades a l'escola a partir de materials en desús garanteixen una estona de joc independentment de quina sigui l'edat de la persona jugadora: el joc, com a llenguatge universal.
I el més important: gràcies a la reutilització dels materials que hem utilitzat hem aconseguit evitar generar 1,61 kg de CO2, un volum que equival a la tasca que fan 81 arbres absorbint aquesta quantitat de CO2 en un sol dia! Podeu calcular les emissions que eviteu accedint a aquesta calculadora.
Us deixem un recull d'imatges de tot el procés que ens ha ocupat al llarg d'aquests darrers mesos. Esperem que en gaudiu tant com nosaltres!
dilluns, 22 de novembre del 2021
A EDUCACIÓ PER A LA SALUT ESTRENEM... "CREAJOC. LA LUDOTECA DE LES 3 R"!
Podeu veure la nostra iniciativa emmarcada a l'agenda d'actes que es fan a tota Europa clicant aquí i cercant "CREAJOC" a l'agenda d'activitats.
I ho hem fet amb una de les activitats que més ens agraden: la creació de jocs i de joguines elaborats amb materials de rebuig per a construir una ludoteca ben peculiar, original i especial. Ja que parlem de joc i de creativitat, hem volgut titular aquest projecte com a "CREAJOC: la ludoteca de les 3R".
Aquest projecte que ha estat dut a terme per l'alumnat de Cicle Mitjà de l'escola, enllaça amb la sortida d'Educació per a la Salut que vam realitzar el passat mes d'octubre a Guixot de 8 i de la qual en podeu trobar més informació clicant en aquest enllaç.
En aquesta ocasió, dediquem la nostra imaginació i la nostra mirada creativa a reciclar, reutilitzar i reduir envasos per a transformar-los en una proposta lúdica tant per a que hi juguin les nenes i els nens de Tercer i Quart de Primària com també per a compartir la iniciativa amb la resta de cursos.D'entrada, demà dimecres dia 24 de novembre inaugurem oficialment "CREAJOC: la ludoteca de les 3R" convidant els i les alumnes de Cicle Inicial a passar una bona estona tot jugant amb joguines elaborades amb materials de rebuig; alhora, podran descobrir una nova manera d'entendre la prevenció de residus des de la perspectiva del joc i de la joguina a la recerca de la salut física i emocional així com també per afavorir el benestar del nostre planeta.
En breu, us farem arribar més notícies!
UN DIA A MÓN AVENTURA!
Per a totes les persones que no vau aconseguir entrada per a la inauguració, us heu preguntat com seria un dia a MÓN AVENTURA...?
Ben mirat, és difícil resumir en imatges com seria un dia en un parc temàtic que fos ple d’atraccions relacionades amb diferents moments de la història de la humanitat...
Un parc ple de mòmies i faraons egipcis. Farcit de dracs, princeses i reis que viuen en castells medievals.
Un lloc on poder fer un safari fotogràfic en plena sabana africana; un parc on viure el més esbojarrat rodeo del Far West americà.
Un espai on poder ajudar a un emperador xinès a collir mandarines i al cap de poc, viatjar a l’antiga Roma per tal de carregar les àmfores al vaixell el més ràpid possible i en equip.
En definitiva, un parc on hi conviuen dinosaures prehistòrics i coets voladors: des dels inicis de la humanitat al futur més immediat!
És difícil de resumir però ho hem intentat en aquest vídeo.
Esperem que us agradi!
dimarts, 16 de novembre del 2021
LA MICA VISITA LES CLASSES I ENS PRESENTA MÓN AVENTURA
La classe de Sisè de Primària està organitzant la jornada de jocs en motiu de la festa de La Presentació imaginant l'escola com un gran parc temàtic ple de civilitzacions antigues, història i diversió.
Aquest divendres, la Mica convidarà a tothom a gaudir d'un matí envoltats de castells i dracs, emperadors xinesos, dinosaures, mòmies, romans, volant en un coet a l'espai, visitant el Far West i, fins i tot, fent un safari fotogràfic africà ben peculiar!
De moment, visita les classes per a presentar-se i lliurar el plànol del MÓN AVENTURA i les entrades del parc!
Ens esperen moltes aventures a l'Esportdiver d'aquest any!
dilluns, 8 de novembre del 2021
GRAN INAUGURACIÓ: MÓN AVENTURA! UN PARC D'ATRACCIONS A L'ESCOLA
El proper divendres 19 de novembre celebrarem la festa de la La Presentació.
I com és habitual el menú festiu estarà format al matí per l'ESPORTDIVER, el projecte de jocs per a tota l'escola organitzat per la classe de 6è de Primària i, a la tarda, la celebració de Santa Cecília, patrona de la música on des de l'àrea d'Educació Musical es proposaran diferents danses populars i tradicionals interpretades per cadascuna de les classes de l'escola.
Pel que fa a l'ESPORTDIVER d'aquest any, us hem de dir que ens porta una notícia extraordinària!
Inaugurem MÓN AVENTURA, un parc temàtic d'atraccions històriques a l'escola!
A MÓN AVENTURA farem un recorregut per la història i podrem jugar a les coves prehistòriques envoltats de dinosaures, formar part d'una juguesca de l'antiga Roma, descobrir mòmies al misteriós Egipte, passejar-nos pel palau de l'emperador de la Xina, barrejar-nos amb dracs entre castells medievals, participar en un autèntic rodeo americà del Far West, perdre'ns a la sabana africana en un safari ple d'animals i a més, pujar a un coet que ens porti a l'espai!
I a més, entrarem a MÓN AVENTURA de la mà de la seva mascota: la MICA!
Podeu veure el tràiler promocional de MÓN AVENTURA per a que veieu un petit aperitiu del que ens espera... Cliqueu aquí!
dimecres, 20 d’octubre del 2021
GUIXOT DE 8: EL PUNT DE PARTIDA DEL NOSTRE PROJECTE DE JOCS I JOGUINES AMB MATERIAL DE REBUIG
Visitar Can Guixot és una experiència enriquidora en molts aspectes, plena de joc i de creativitat, que ens agrada repetir sovint ja que considerem en Joan com una de les ments creatives més fabuloses del nostre entorn més proper.
Ell és qui capitaneja aquesta iniciativa que exporta el joc fet amb materials de rebuig arreu del món des de fa ja més de fa 30 anys, convertint-los en un espectacle de carrer; i ho fa recollint el testimoni dels jocs populars arrelats però amb una particularitat que els fa especials: ho fan amb jocs originals de fabricació pròpia i construïts amb materials recuperats.

Però no avancem encara esdeveniments. Abans, us deixem un recull d'imatges de la nostra visita a Taradell, un recull que sempre és difícil de fer perquè a Can Guixot, hi passen tantes coses en una jornada que se'ns fa difícil encabir-les totes en un sol vídeo. Amb tot, amb aquestes imatges podeu comprovar allò que afirma un dels màxims creadors dels nostres temps, en Ferran Adrià quan diu que: "la creativitat és veure allò que ningú no veu".
En aquest cas, però, vosaltres ho podeu veure tranquil·lament clicant aquí.
dimecres, 13 d’octubre del 2021
HEM COMENÇAT EL CURS CELEBRANT LA SETMANA EUROPEA DE LA MOBILITAT
Del 16 al 22 de setembre s'ha dut a terme a tot el continent la Setmana Europea de la Mobilitat, que enguany porta per lema "Fes salut! Mou-te de manera sostenible".
Aquesta proposta s'emmarca a l'European Mobility Week en la que més de 2.800 ciutats de 51 països organitzen activitats similars durant una setmana per tal de conscienciar la ciutadania sobre un model de mobilitat que s'allunyi del domini absolut del cotxe i es torni una mica més saludable, segur i sostenible.
Canviant la nostra manera de moure'ns per la ciutat podem augmentar els nostres nivells d'activitat física, millorar la qualitat de l'aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir la major part dels accidents de trànsit.
Fruit d'aquesta manera de fer, a Cicle Mitjà ha sorgit aquest any el "Vilajoc. La ciutat que juga". Es tracta d'una proposta que pretén sortir del centre, moure's per la ciutat i configurar un nou espai de joc i d'activitat física en una plaça o carrer del municipi durant una estona gràcies a l'esperit creatiu de l'alumnat que transforma aquell racó de Vilassar de Mar; en finalitzat l'activitat, tot torna a quedar com estava o fins i tot, millor després que l'alumnat hagi recollit tots els estris que ha fet servir per a dissenyar el seu espai de joc.
En definitiva, hem aconseguit crear un nou espai educatiu fora del centre i us en mostrem un breu resum utilitzant aquest vídeo que us hem preparat i que esperem que us agradi!
dimecres, 23 de juny del 2021
EL CURS HA ARRIBAT AL SEU FINAL
Entre aquesta fotografia presa el setembre del 2020:
dimecres, 16 de juny del 2021
FINALITZEM EL PROJECTE D'AULA A 4T B IDEANT UN ESTRI QUE ENS POT PORTAR A PARÍS!
Al llarg del curs, les nostres investigacions i moltes de les propostes que s'han fet a l'aula des de diferents matèries, han estat vinculades a la capital de França amb la finalitat de donar resposta a les nombroses preguntes que les nenes i els nens de 4t B s'han fet durant aquests mesos.
Per aquest motiu, hem esbrinat les dades principals de París; hem descobert com treballen els gossos pigall amb les persones invidents a França; hem parlat de gastromia francesa quan hem fet croissants i quan hem fet creps.
Hem practicat jocs de França a Educació Física. Hem vist quins són els orígens de París i com era aquesta ciutat durant la Segona Guerra Mundial.
Ha estat molt interessant descobrir perquè París es diu la ciutat de l'amor o la ciutat de la llum.
Hem elaborat un senzill diccionari de francès que hem anat aplicant a diferents situacions d'aula, per exemple, al nostre "Emocionari de la classe" on hem descobert com s'anomenen les emocions que estem estudiant en francès.
París i França han aparegut amb força al projecte artístic d'aquest curs, on hem parlat sobre els pintors i les pintores impressionistes francesos, ideòlegs i pioners d'aquest moviment pictòric sorgit precisament a la capital francesa durant el segle XIX.
Aleshores, és ben normal que de tant pensar, somiar i parlar de París, ens en vinguessin ganes d'anar-hi tots plegats. Per aquest motiu, a les darreres sessions de plàstica vam iniciar un projecte per a construir un estri que ens permetés viatjar a París. Sí, sí, com ho sentiu! Un estri fabricat a l'escola que ens permetés, de veritat, viatjar a la capital de França.
I tot va començar amb un pot de laboratori, amb tapa de plàstic i tap de rosca de color negre.
Aleshores, vam posar en pràctica la tècnica del "decoupage", tècnica artística que precisament té el seu origen a la paraula francesa "découper" que signfica: retallar. Vam retallar i retallar papers i amb cola escolar els vam enganxar tot al voltant del nostre pot de plàstic just abans de donar-li una capa de vernís.
El "decoupage" és la tècnica manual decorativa que ens ha permès fer servir papers per embolcallar el pot i un cop ho hem acabat, cadascú i cadascuna ha triat diferents materials per a decorar l'exterior del pot: plastilina, petits ninos de plàstic, cartolina, paper, purpurina i un llarg etcètera de materials han personalitzat aquests darrers dies els treballs de plàstica.Però aquests pots... són realment un estri que ens permetrà viatjar a França? Doncs sí, ja que si els fem un tall a la tapa, es converteixen en unes autèntiques guardioles. I si estalvies prou, pots viatjar a París o... a qualsevol lloc del món, oi?
I parlant d'estalviar, la primera moneda ja ha passat per la ranura. Tot i que fos una moneda de xocolata, les guardioles franceses de la classe de 4t B ja estaven inaugurades!
HEM EDITAT L'EMOCIONARI DE LA CLASSE
En aquesta feina de grup, cadascúi i cadascuna estudiava una emoció i en buscava la definició al diccionari. Tot seguit, proposava una situació a tall d'exemple que estigués relacionada amb aquesta emoció; aquesta situació havia d'ajudar a entendre més clarament l'emoció al lector o lectora de l'emocionari; i per últim, en dibuixava una il·lustració que servia per acabar de definir l’emoció.
Doncs bé, aquesta setmana hem decidit de quina manera volíem presentar el nostre Emocionari i finalment, aquest que veieu a la fotografia ha estat el disseny final del nostre llibre.
Es tracta doncs, d'un diccionari il·lustrat d'emocions que inclou entrades en català, castellà, però també en anglès, com a llengua estrangera que s'estudia a l'escola així com en francès, ja que el projecte d'enguany a la classe ha estat París en particular i França en general i aquest fet ens ha portat a pensar que estaria bé saber com es diuen les emocions en aquest idioma.
Enhorabona a tots els editors i editores per la gran feina realitzada en aquest llibre de consulta que, de ben segur, continuarà a Cicle Mitjà per molts anys.
dilluns, 14 de juny del 2021
L'ESCOLA PARTICIPA AL CONCURS DE DIBUIX DEL GOVI I AL LLIURAMENT DE PREMIS... HI HA SORPRESES!
Ara ja fa uns dies, vam presentar les nostres propostes artístiques a l'onzena edició del concurs de dibuix del GOVI, el Grup d'Opinió de Vilassar de Mar.
El GOVI és una entitat local sense ànim de lucre té com a objectius "crear estats d'opinió i impulsar una millora del municipi tot defensant-ne i facilitant la integració dels seus habitants a través de la promoció de la identitat del poble".
Al seu concurs de dibuix que és obert a tots els nens i nenes dels centres educatius del poble, ens hi presentem cada any. Un dels avantatges d'aquest certamen artístic és que permet presentar les produccions en qualsevol tipus de tècnica com ara l'aquarel·la, la pintura, les ceres o els llapis, fet que ens permet molta llibertat de creació.
Pel que fa al concurs, a la classe de 4t B vam debatre quina manera podria ser la millor d'expressar artísticament el lema d'aquest concurs de dibuix i ens vam posar a treballar. A les sessions d'educació artística vam anar elaborant la nostra idea individualment però sempre comptant amb les idees que ens proposaven els altres companys i les companyes, podent gaudir així dels seus consells, suggeriments i de la seva ajuda durant el procés. És una manera de fer que ens agrada i que trobem que enriqueix molt més qualsevol projecte que encarem.
Finalment, el divendres dia 11 de juny, a les 18:30 el jurat del concurs de dibuix format per membres del GOVI, persones relacionades amb el món de l'art vilassarenc així com també per representants de l'Ajuntament de Vilassar de Mar, van emetre el seu veredicte al pati de la Biblioteca Municipal Ernest Lluch, espai on han estat exposats tots els dibuixos participants des de fa ja unes setmanes.
I en aquest acte de lliurament de premis vam tenir una sorpresa enorme! La Nerea de 4t B va ser guardonada amb un dels premis a la categoria de Cicle Mitjà. Enhorabona!!!
Quan ho vam saber, ens en vam alegrar molt per ella i sobretot, ens va fer molta il·lusió poder-la felicitar per aquest èxit artístic!
I com a grup, estem molt satisfets i satisfetes de la feina feta i alhora sentim molt d'orgull de comptar amb un dels dibuixos sorgits de la nostra classe entre els escollits com a guanyadors del concurs a nivell de tot Vilassar de Mar!
Però la sorpresa no va acabar aquí durant l'acte de lliurament de premis.I és que la Nerea no va ser l'única participant de l'escola que es va endur un premi. La Júlia Nadal de la classe de 2n i la Carlota de Tera, de la classe de 5è B, també van ser premiades. Moltes felicitats Júlia i Carlota!
Per sort, gràcies a les col·laboració dels pares i mares que ens van fer arribar les fotografies, us podem compartir aquestes imatges en aquesta entrada al blog.
Una vegada més, la nostra escola participa de les propostes culturals de Vilassar de Mar i ho fa amb il·lusió i esforç: aquest és el veritable premi per a nosaltres!
Volem felicitar a tots les nenes i els nens que han participat amb les seves idees en aquest concurs! Però si a més, podem felicitar-nos en aquest blog del talent de les nostres artistes, doncs encara millor! Felicitats a totes tres pel vostre talent!
divendres, 28 de maig del 2021
PRESENTEM ELS PROJECTES ARTÍSTICS SOBRE ELS PINTORS IMPRESSIONISTES
Per aquest motiu, a l'hora de posar-nos a investigar sobre expressió artística, ens van aparèixer nombroses opcions però una de les més atraients va ser la que ens parlava del naixement de l'impressionisme com a moviment artístic, moviment que va néixer a la ciutat de París.