El
dimecres dia 18 de maig, finalment vam
poder realitzar la sortida prevista pel 29 d’abril i que va ser ajornada pel
mal temps. Els alumnes de Tercer curs d’Educació Primària han visitat el Parc de les olors del Serrat situat a Santa Eulàlia de Ronçana, un espai
natural on els grans protagonistes són els jardins aromàtics que ens han permès
apropar-nos a la natura mediterrània d’una manera molt poc habitual.
Es
tractava d’una sortida vinculada a l’Educació
per a la Salut i, concretament, al Laboratori
de cuina ja que volíem conèixer de primera mà diferents plantes
aromàtiques, culinàries i medicinals. Per això hem escollit aquesta època de
l’any, la primavera, per a trobar el Parc
de les olors en el seu màxim esplendor.
En primer lloc, hem fet un circuit
d’equilibri construït amb materials naturals, com troncs i pedres, per millorar
la nostra capacitat d’atenció de concentració de cara a la part més teòrica de
la visita. En acabat, hem fet parelles i cada parella rebia el nom d’una planta
aromàtica, medicinal o culinària; hem iniciat tot seguit un tomb per l’herbari
circular on hi havia representades totes i cadascuna de les plantes que veuríem
al llarg de la jornada. Ens han explicat el seu nom en català, en castellà i el
nom científic en llatí; les seves propietats, els usos més habituals, les hem
observat, tocat, olorat i tastat.
Un cop acabada la presentació de les
plantes, hem fet una pausa en la teoria per a fer descalços el circuit que es
troba a l’anell interior de l’herbari circular, notant les sensacions dels
còdols, la gespa, la fusta, la palla i altres elements naturals que trobem en
aquest circuit.
Ja havent fet el descans, ens hem
dirigit a collir flors de camamilla per a poder-nos fer una infusió a la tarda,
després de dinar. Parlem de com collir-les, de quines són les seves propietats,
etc. Tot seguit, hem collit flors de calèndula per saber quin és el procés que
cal seguir per assecar-les i extreure’n els seus olis essencials que han ser
servir, per exemple, per a la cosmètica. Un cop collides, les hem portat a
l’assecador on hem pogut comprovar com s’assequen les diferents plantes
aromàtiques, medicinals i culinàries que es cullen al Parc de les olors del Serrat.
A la darrera part de les activitats
del matí, hem anat a l’hort ecològic a cercar els ingredients que ens faran
falta per a l’amanida que cuinarem. Amb les mateixes parelles establertes en
iniciar la jornada, els alumnes han buscat dins de l’espai de l’hort, els
ingredients que se’ls demanaven per a l’amanida com ara cebes, sajolida,
rúcula, faves, pèsols, enciams, api, remolatxa, etc. Si no sabien com
trobar-les, rebien pistes que els podien ajudar a trobar-les. Un cop hem
recollit tots els ingredients, els hem posat al cistell i ens hem preparat per
a cuinar. Dividim el grup classe en diferents grups que farien l’amanida,
després de rentar-se les mans. Un grup s’encarregava de triar les hortalisses
descartant tot allò que no servia i que calia posar al compostador; un altre
grup separava les parts bones i les passava al grup que les havia de rentar;
per últim, un grup s’encarregava d’esbocinar-les i posar-les a la plata de
l’amanida. Hem fet rotació per a que tothom pogués fer de tot.
Un cop totes les hortalisses estaven
a punt, hem anat al compostador a abocar-hi les restes orgàniques per poder
fabricar més endavant adob per als camps i l’hort. Aleshores hem preparat entre
tots una vinagreta com les que hem fet al Laboratori
de cuina que ha servit per amanir el que hem collit a l’hort i ja hem pogut
tastar menjar l’amanida ecològica juntament amb el dinar que havien portat. El
dinar l’hem anat a fer al bosc gran que hi ha dins de la finca de 12 hectàrees
del Parc de les olors del Serrat a Santa Eulàlia de Ronçana i on hem
tingut una estona de joc lliure per a poder jugar.
Ja a la tarda, i amb les flors de
farigola recollides al matí, hem fet una infusió amb els nois i noies per a
poder tastar-la, mentre parlàvem de les seves propietats entre elles, la
digestiva.
Per últim, els alumnes plantaven en
un petit test reciclat, un planter d’una planta aromàtica, medicinal o
culinària. En aquesta ocasió ha estat la mateixa farigola la que ens hem pogut
endur cap a casa i cap a la classe.
En acabat, ens acomiadem del Parc
de les olors del Serrat a Santa Eulàlia de Ronçana dels seus monitors i retornem cap a
casa. D’aquesta manera, ens hem
acomiadat del Parc de les olors fins
a una altra ocasió.
Us deixem algunes fotografies de la jornada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada