dilluns, 6 de juny del 2016

3r - Parc de les olors

El dimecres dia 18  de maig, finalment vam poder realitzar la sortida prevista pel 29 d’abril i que va ser ajornada pel mal temps. Els alumnes de Tercer curs d’Educació Primària han visitat el Parc de les olors del Serrat situat a Santa Eulàlia de Ronçana, un espai natural on els grans protagonistes són els jardins aromàtics que ens han permès apropar-nos a la natura mediterrània d’una manera molt poc habitual.


Es tractava d’una sortida vinculada a l’Educació per a la Salut i, concretament, al Laboratori de cuina ja que volíem conèixer de primera mà diferents plantes aromàtiques, culinàries i medicinals. Per això hem escollit aquesta època de l’any, la primavera, per a trobar el Parc de les olors en el seu màxim esplendor.

En primer lloc, hem fet un circuit d’equilibri construït amb materials naturals, com troncs i pedres, per millorar la nostra capacitat d’atenció de concentració de cara a la part més teòrica de la visita. En acabat, hem fet parelles i cada parella rebia el nom d’una planta aromàtica, medicinal o culinària; hem iniciat tot seguit un tomb per l’herbari circular on hi havia representades totes i cadascuna de les plantes que veuríem al llarg de la jornada. Ens han explicat el seu nom en català, en castellà i el nom científic en llatí; les seves propietats, els usos més habituals, les hem observat, tocat, olorat i tastat.

Un cop acabada la presentació de les plantes, hem fet una pausa en la teoria per a fer descalços el circuit que es troba a l’anell interior de l’herbari circular, notant les sensacions dels còdols, la gespa, la fusta, la palla i altres elements naturals que trobem en aquest circuit.

Ja havent fet el descans, ens hem dirigit a collir flors de camamilla per a poder-nos fer una infusió a la tarda, després de dinar. Parlem de com collir-les, de quines són les seves propietats, etc. Tot seguit, hem collit flors de calèndula per saber quin és el procés que cal seguir per assecar-les i extreure’n els seus olis essencials que han ser servir, per exemple, per a la cosmètica. Un cop collides, les hem portat a l’assecador on hem pogut comprovar com s’assequen les diferents plantes aromàtiques, medicinals i culinàries que es cullen al Parc de les olors del Serrat.

A la darrera part de les activitats del matí, hem anat a l’hort ecològic a cercar els ingredients que ens faran falta per a l’amanida que cuinarem. Amb les mateixes parelles establertes en iniciar la jornada, els alumnes han buscat dins de l’espai de l’hort, els ingredients que se’ls demanaven per a l’amanida com ara cebes, sajolida, rúcula, faves, pèsols, enciams, api, remolatxa, etc. Si no sabien com trobar-les, rebien pistes que els podien ajudar a trobar-les. Un cop hem recollit tots els ingredients, els hem posat al cistell i ens hem preparat per a cuinar. Dividim el grup classe en diferents grups que farien l’amanida, després de rentar-se les mans. Un grup s’encarregava de triar les hortalisses descartant tot allò que no servia i que calia posar al compostador; un altre grup separava les parts bones i les passava al grup que les havia de rentar; per últim, un grup s’encarregava d’esbocinar-les i posar-les a la plata de l’amanida. Hem fet rotació per a que tothom pogués fer de tot.

Un cop totes les hortalisses estaven a punt, hem anat al compostador a abocar-hi les restes orgàniques per poder fabricar més endavant adob per als camps i l’hort. Aleshores hem preparat entre tots una vinagreta com les que hem fet al Laboratori de cuina que ha servit per amanir el que hem collit a l’hort i ja hem pogut tastar menjar l’amanida ecològica juntament amb el dinar que havien portat. El dinar l’hem anat a fer al bosc gran que hi ha dins de la finca de 12 hectàrees del Parc de les olors del Serrat a Santa Eulàlia de Ronçana i on hem tingut una estona de joc lliure per a poder jugar.

Ja a la tarda, i amb les flors de farigola recollides al matí, hem fet una infusió amb els nois i noies per a poder tastar-la, mentre parlàvem de les seves propietats entre elles, la digestiva.

Per últim, els alumnes plantaven en un petit test reciclat, un planter d’una planta aromàtica, medicinal o culinària. En aquesta ocasió ha estat la mateixa farigola la que ens hem pogut endur cap a casa i cap a la classe.


En acabat, ens acomiadem del Parc de les olors del Serrat a Santa Eulàlia de Ronçana dels seus monitors i retornem cap a casa. D’aquesta manera, ens hem acomiadat del Parc de les olors fins a una altra ocasió.

Us deixem algunes fotografies de la jornada.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada