diumenge, 17 de desembre del 2017

L'HORT D'EN DÍDAC, SALUT I COMPROMÍS SOCIAL I MEDIAMBIENTAL AL MARESME

Divendres, 15 de desembre. 

Un divendres inusitadament càlid i assolellat. 

Enguany, a l'escola li ha estat concedit un taller de suport al Pla de consum de fruita, proposta del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya al que venim adherint-nos des de fa ja molts anys. 

Avui ens porten a la Carretera d'Argentona, dins del terme municipal de Cabrera de Mar, és a dir, al costat de l'escola. 

Visitem l'Hort d'en Dídac la pàgina web del qual podeu visitar clicant sobre el seu nom (web plenament recomanable).

Ens rep en Dídac de forma molt distesa i franca, content de mostrar-nos "casa seva". I durant el matí, en companyia de les monitores que duen a terme l'activitat de cuina amb fruites i hortalisses, en Dídac ens mostra amb una capacitat comunicativa extraordinària l'essència del seu concepte d'agricultura, tot passejant per la finca de Can Parcala


I a través de les seves paraules i la seva capacitat per copsar allò que ens intriga, descobrim el seu compromís amb la terra i el territori, la seva manera de continuar una tradició pagesa que li ve de lluny i la seva experiència en això de cultivar hortalisses i bons valors, com encara el futur a través de la seva tasca en bona mesura artesana de l'agricultura ecològica, d'autosuficiència, de proximitat, de temporada i sostenible. 

Ens parla amb afecte dels seus companys de treball a qui ha conegut  des que camina al costat de la Fundació Maresme per a persones amb discapacitat, en el projecte ubicat a la finca de Can Parcala; ens va agradar aquesta unió ja que  es basa en quelcom que a la nostra escola també compartim: veure les capacitats de  les persones per sobre les discapacitats. 

Al capdavall, marxem amb la simple i valuosa idea de que en Dídac tan sols mira de generar, a través del que sap fer millor, benestar físic, emocional, social i mediambiental al seu voltant. 

Un plaer d'activitat i una sort haver conegut aquest emprenedor i el projecte que encapçala. Veieu-ne una petitíssima mostra en aquest vídeo:

DE SALUT, DE TRADICIONS, DE NADAL I DE MERCAT MUNICIPAL

El passat dimecres dia 13 de desembre, els nens i nenes de 4t curs d'Educació Primària van anar al Mercat Municipal Sant Joan de Vilassar de Mar per a participar a la gimcana d'Educació per a la Salut que porta per nom "Quin és l'ingredient secret d'aquest Nadal?", una activitat promoguda des de l'Oficina de Mercats i Fires de la Diputació de Barcelona. Els objectius des de l'àrea d'Educació per a la Salut són:


- Fomentar la relació de l’escola amb el comerç del territori.


- Conscienciar sobre la importància d’un consum d’aliments responsable, centrat en productes frescos, de qualitat, saludables i de proximitat.

Al llarg del matí van resoldre les 7 juguesques repartides per les instal·lacions del mercat i sovint, amb la col·laboració de paradistes i de clients i clientes, van resoldre els diferents reptes que els havien de dur a conèixer quin és l'ingredient secret per aquestes festes nadalenques. 

Cada alumne es va emportar a casa les butlletes degudament complimentades amb la resposta a la pregunta de la gimcana, per a participar amb la seva família del sorteig de diferents obsequis que es farà el proper dia 5 de gener de 2018. Esperem que hi hagi molta sort però mentrestant, cal agrair als paradistes i clients la seva atenció i dedicació així com felicitar els alumnes per haver resolt els 7 misteris amb eficàcia!

Veieu unes quantes imatges de l'activitat en aquest vídeo.

diumenge, 3 de desembre del 2017

Drets dels Infants








El passat 19 de novembre es va celebrar el Dia Internacional dels Drets dels Infants. Una de les activitats va consistir en recollir i penjar targetons que expressaven els desitjos que els infants de Vilassar tenen al voltant d’aquest tema. 

A l’escola, les nenes i nens de 3r i P4 vam compartir una estona mirant, explicant i comentant el plafó i els flyers explicatius. Us deixem unes imatges on els podeu veure ben enfeinats i enfeinades!.

diumenge, 26 de novembre del 2017

A LA FESTA DE LA PRESENTACIÓ, CELEBREM L'ESPORT-DIVER

El passat dimarts, com cada 21 de novembre, vam celebrar la festa de La Presentació. I com ja és habitual al matí, els nois i noies de 6è organitzen l'Esport-Diver, una proposta lúdica i didàctica per a tots els seus companys i companyes de l'escola. 

Enguany el matí de jocs ha seguit el projecte de "Vilassar cultura" que estem duent a terme a l'escola i els jocs que han ofert els alumnes de 6è giraven al voltant de diferents paraules perdudes de Vilassar de Mar, que hem extret del llibre "Diccionari vilassarenc de paraules perdudes", de Damià Bas. 

Tots els nens i nenes de l'escola així com les mestres han pogut jugar a jocs relacionats amb les badoqueres, l'ambosta, l'almadrava, el pissarrí, la fruita pelluda, els gafets, els picamatalassos, el regaló, la xamba i l'androna. 

Us deixem un recull en imatges de la matinal de jocs i aprenentatge que aquest any ha protagonitzat el matí de la festa. 

Esperem que us agradi!

CREAJOC: JOCS I JOGUINES AMB MATERIALS DE REBUIG A 4t

Coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, els alumnes de 4t ja fa uns dies que estan desenvolupant, encara més, la seva capacitat lúdica a les sessions d'Educació per a la Salut.

La idea és construir joguines i jocs amb materials de rebuig, tot donant-los una nova vida. 

De moment, els projectes de disseny de jocs i joguines van força avançats i ben aviat, us en podrem mostrar el resultat final! 

Tot esperant, us deixem amb aquest vídeo on ja hi apareixen algunes exclusives. Esperem que us agradi!

diumenge, 12 de novembre del 2017

LES AROMÀTIQUES DE L'HORT, A CÀRREC DE LES NENES I ELS NENS DE TERCER

Ja fa dies que l'hort ecològic de l'escola rutlla. I de valent. Es tracta d'un projecte que pretén ser el més ecològic possible i per aquest motiu, el control de plagues es fa a través de les plantes aromàtiques. Aquestes plantes, que fan la funció natural d'insecticides. 

La menta, prop d'una tomaquera, ens protegeix del pugó i afavoreix la producció de tomàquets. La calèndula a més de poder-nos-la menjar, ens protegeix d'erugues o formigues. 

Doncs bé, totes aquestes plantes aromàtiques, culinàries i medicinals estan a càrrec de les nenes i els nens de Tercer des de l'àrea d'Educació per a la Salut. Els nens i nenes en tenen cura, les estudien, observen i ben aviat, les faran servir en diferents receptes culinàries o bé n'aprendran més coses a la sortida d'aquest curs al Parc de les Olors del Serrat. 

En aquest vídeo, podeu veure el procés inicial d'aquest hort d'aromàtiques que creix a la nostra escola. 


divendres, 3 de novembre del 2017

4t - Expressió corporal i directors d'orquestra

Expressió corporal:


Directors d'orquestra:


3r - Expressió corporal

Cada dia comencem la classe amb rutines d'expressió corporal, aquí us en deixem unes fotos:





4t - Instruments

Els i les alumnes de 4t vam estar treballant en petits grups i amb diferents instruments melòdics: com ho són la flauta, el xilòfon i el metal·lòfon.

Aquí us deixem fotos dels diferents grups cooperatius:









dijous, 2 de novembre del 2017

4t - Do, re, mi - Sonriras y lágrimas


Els i les alumnes de 4t hem treballat la cançó "Do, re, mi" de "Sonrisas y lágrimas" per tal de treballar les notes, la seva alçada i la seva afinació!

Finalment hem decidit gravar-ho i compartir-ho amb vosaltres!

Esperem que us agradi!

3r - Més flauta

A tercer seguim "a tope" amb la flauta!





3r - Robots

I és que de vegades l'expressió corporal de l'inici de les sessions de música ens va transformar en robots!

Tot jugant hem après que les cançons poden tenir un aire més "lligat" (o legato) o "picat" (o stacatto). De quina d'aquestes dues maneres creieu que estem ballant amb aquesta cançó?

3r - El picapedrer


Els i les alumnes de 3r ja va una bona colla de dies que vam començar a tocar la flauta, com els grans de l'escola!

Mica en mica anem avançant, ja aconseguim bufar correctament, col·locar la flauta i la nostra posició corporal bé i que tot soni com toca!

A més a més, ja comencem a conèixer algunes notes amb les quals ja podem tocar cançons!

Aquí us en deixem  un exemple!

dissabte, 28 d’octubre del 2017

SETMANA BIO A L'ESCOLA: FEM UN FORMATGE ARTESÀ

A tot Catalunya, del 23 al 27 d'octubre es celebra per primera vegada, la Setmana Bio a l'escola, una iniciativa del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, conjuntament amb el Departament d'Ensenyament i el Departament de Territori i Sostenibilitat. L'objectiu és donar a conèixer la producció alimentària ecològica entre la comunitat educativa.

Així doncs, des de l'àrea d'Educació per a la Salut, després de parlar i debatre sobre què són els aliments bio?, on els podem trobar?, quines característiques han de tenir?, com hauria de ser la ramaderia ecològica?, i quins beneficis per a la nostra salut tenen els aliments ecològics?, ens hem posat en contacte amb diferents productors ecològics del nostre poble per a convidar-los a compartir amb nosaltres la seva experiència i els seus productes. D'aquesta manera, hem volgut aprendre al detall per a després poder actuar a l'engròs.

Els alumnes de Quart d'Educació Primària van participar, el passat divendres dia 27 d'octubre, en un taller de formatges artesans a càrrec d'en Carles Chico de Formatges Vilatzara, una empresa familiar de Vilassar de Mar que elabora formatges artesans de primera qualitat. Agraïm a en Carles la seva amabilitat i la seva dedicació a l'hora d'exposar-nos tot el seu talent pel que fa a la producció de formatges així com els seus coneixements sobre com ha de ser la ramaderia de producció ecològica. 

Veieu-ne tot el procés en el següent vídeo, on aprenem a cuidar el que mengem per a menjar el que ens cuida. Salut!