dilluns, 19 de novembre del 2018

LA FLOTA INVENTADA: SALUT, JOC, IMAGINACIÓ I MATERIALS DE REBUIG

Tot va començar, com cada any, quan ens endinsem a Educació per a la Salut en el món del disseny de joguines amb materials de rebuig amb la previsió de fer-nos una ludoteca d'aula amb les nostres pròpies joguines; joguines que surten de la millor joguina del món: la imaginació!

Enguany, però, enfoquem el nostre projecte de construcció de joguines envers el projecte que ocupa tota l'escola: el mar i concretament, els vaixells; així doncs, proposem a nenes i a nens de Cicle Mitjà imaginar un vaixell i portar a terme el seu somni amb materials de rebuig. 

Això sí, amb dues condicions: llibertat creativa absoluta i que el vaixell sigui capaç de surar per a poder navegar pel nostre sorral quan un dels dies de pluja de tardor quedi inundat fins dalt. 

Vam iniciar el procés ja fa moltes dies seguint la nostra pauta de treball emmarcada en una fitxa on hi posem el nom del vaixell, els materials necessaris, els plànols afegits en cas que sigui necessari i els passos de construcció. 

Poc a poc, la pila de material de rebuig de l'armari d'Educació per a la Salut del Laboratori (que semblava una deixalleria) va anar prenent forma; els pots, les ampolles, les llaunes, els bastons i els taps van anar sortint de la pila per a prendre part de les naus i catamarans que els i les nostres mestres d'aixa van dissenyar. 

Entremig, val a dir que la visita a Can Guixot i conèixer en Joan Rovira que d'això de la creativitat i de donar una segona vida a qualsevol material en sap un niu, va eixamplar encara més l'amplitud imaginativa de l'alumnat. 
Dies d'esforç agraït, de treball individual i també amb bona companyia ajudant-nos a tirar endavant els projectes han finalitzat en una prova de flotació realitzada ni més ni menys que ... a la pica del laboratori! I escolta, que tots els vaixells han passat la seva particular I.T.V. i per tant, estan preparats per a surar pel pati en el moment que sigui oportú! La pluja no ens atraparà desprevinguts!

Doncs ara que ja fa uns dies que els vaixells estan a drassanes a punt per a salpar, hem tingut l'ocasió de recollir breument unes quantes imatges dels dissenys i dels dissenyadors i dissenyadores. 

Us les afegim en aquest petit clip i digueu-nos, tot mirant a la cara dels i les protagonistes que surten a les fotografies, si realment no ha valgut la pena... 


Imagina't per un moment que els proposem a tots i a totes construir un vaixell amb materials de rebuig però partint d'un únic model proposat pel mestre... i obtenir així 50 còpies del mateix model... tots els vaixells iguals... t'ho imagines? 
Nosaltres, tampoc!

Per cert, aquesta setmana es celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, amb accions sostenibles per a reduir els residus, idees per a canviar el comportament quotidià dels europeus entre d'altres propostes; se us acudeix quelcom millor que transformar residus en joguines, joc, creativitat, imaginació, capacitats, aprenentatge, cooperació, disseny, felicitat... 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada