dimecres, 3 d’octubre del 2018

"LA IMAGINACIÓ, DE VEGADES MOLESTA A LES PERSONES QUE MOUEN EL MÓN"

En Joan Rovira, l'ànima de Guixot de 8, afirma que a certes esferes, la imaginació i l'ús de la creativitat "molesta". Aquesta frase, li he sentit a dir sovint des que el vaig conèixer ara ja fa més de vint anys. 

Nascut el 1954 i fill de pagesos, als 11 anys va entrar al seminari perquè volia ser capellà però als 22 ho deixa i torna al poble, a Tona

Ja fa més de 25 anys que crea una alternativa per a jugar totalment diferent al que estem habituats. 

Admiro molt en Joan i la seva manera d'entendre la vida. Diu que tot el que ha après no li ha servit de res; el que sí que li ha servit és allò que ha viscut. I com que aquest prisma encaixa amb una idea de joc innovadora i creativa, ja fa uns anys que des de la vessant d'Educació Física i d'Educació per a la Salut proposem la visita a Guixot de 8. Ja falten pocs dies per a la sortida i les nenes i els nens de Cicle Mitjà ja han estrenat les seves "drassanes" a Educació per a la Salut, on estan construint diferents tipus de vaixells amb materials de rebuig on cada participant segueix el seu propi disseny.

Al principi, aquesta visita a Guixot de 8 costava de fer entendre. És una visita fora del que és habitual que s'escapa de tota fórmula prefabricada pròpia de les ofertes didàctiques que s'ofereixen a les escoles. I és que està basada en la llibertat i en la creativitat. 

Visitar Guixot de 8 és endinsar-se en l'univers d'en Joan Rovira, a qui m'agrada anomenar el Ferran Adrià del joc ja que, com el cuiner, aquest joguinaire veu en els materials amb els que treballa allò que no ha vist mai ningú abans. De la seva mà aprendrem a dialogar amb els materials en certa manera com ho fa ell, a potenciar la imaginació, a deslligar la creativitat, a incentivar la curiositat i a despertar les capacitats de les nenes i dels nens. 

Si el voleu conèixer una mica més, no dubteu a clicar en aquest enllaç que us porta a un breu vídeo d'escassos tres minuts on desgrana diverses píndoles del que anomeno la "seva saviesa" i on, entre d'altres, retrata el negoci de les joguines d'una manera excepcional. En aquest sentit, només una pregunta: us heu atrevit mai a fabricar un joc per als vostres fills o filles enlloc de comprar-ne un de fet?

Si t'hi pares a pensar, hi ha tres tipus de persones:

- Les que no s'adonen de què passa.

- Les que s'adonen de què passa. 

- Les que fan que passin coses. 

En Joan és sense cap mena de dubte, del tercer tipus de persones, d'aquelles sempre tan necessàries. I per molt que us ho expliqui, res és el mateix que conèixer-lo en persona com ho han fet tantes i tantes persones arreu del món, on reclamen els seus jocs i la seva manera d'entendre la vida que ens explica amb bonhomia i humilitat. I és que en Joan és molt gran i ho és perquè la seva humilitat és precisament l'arrel de la qual neix la seva grandesa. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada